Loading...
/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen2018-08-09T11:39:06+02:00

Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling?

Nee, u kan niet blind worden van een ooglaserbehandeling. De behandeling vindt namelijk niet in het oog plaats, maar aan de oppervlakte van het oog.

Deze buitenste laag van het oog heet het epitheel of hoornvlies. In de afbeelding kunt u zien dat het hoornvlies het doorzichtige laagje aan de buitenkant van het oog is.

Hoe veilig is ooglaseren?

Ooglaserbehandelingen worden al ruim 30 jaar uitgevoerd. De techniek is daarom enorm ontwikkeld. Vandaag de dag is ooglaseren dus heel veilig.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op complicaties onder de 1% ligt. Deze zijn zeker minimaal wanneer u kiest voor een ZKN-gekeurde kliniek met ervaren NOG-geregistreerde refractiechirurgen.

Wat zijn de risico’s van een ooglaserbehandeling?

Zoals besproken is ooglaseren bewezen veilig. De kans op complicaties ligt namelijk onder de 1%. Desondanks, brengt iedere operatie risico’s met zich mee. Zo ook een ooglaserbehandeling. Deze sporadische complicaties zijn vaak van tijdelijke aard en eenvoudig te verhelpen.

Risico’s ooglaseren:

  • Droge ogen
  • Infectie
  • Teveel of te weinig correctie
  • Lichtkringen of schitteringen rondom lichtbronnen
  • Flapcomplicaties

Geeft een ooglaserbehandeling een blijvend resultaat?

In de meeste gevallen geeft een ooglaserbehandeling levenslang resultaat. Het gecorrigeerde stukje hoornvlies verandert op de lange termijn niet meer. Zeker als de behandeling na de leeftijd van 21 jaar wordt uitgevoerd, want dan zijn de ogen uitgegroeid. Hierdoor is de sterkte en het zicht bepaald.

In incidentele gevallen, kan het effect van de behandeling na een aantal jaren afnemen. Daarnaast kunnen er natuurlijke veranderingen in het oog plaatsvinden.

Hoe lang garantie?

De garantie verschilt per ooglaserkliniek. Controleer van tevoren dus goed hoe dit zit. Op deze website kunt u de ooglaserklinieken gemakkelijk vergelijken.

Kan ik mijn ogen laseren als ik zwanger ben?

Het is helaas niet mogelijk voor zwangere vrouwen om een ooglaserbehandeling te ondergaan. Tijdens een zwangerschap verandert de hormoonhuishouding, hierdoor kan je zicht beïnvloed worden. Dit geld ook voor vrouwen die al wel bevallen zijn maar nog borstvoeding geven. Daarom is een ooglaserbehandeling pas weer mogelijk als het 3 maanden geleden is dat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Ooglaserbehandelingen zijn in drie categorieën in te delen:

  • Met flapje
  • Zonder flapje
  • Met incisie

De ooglaserbehandelingen met flapje zijn: Lasik en IntraLasik Femtosecond. Zonder flapje zijn dit: EPI-Lasik, PRK, TransPRK en Lasek. Verder is de nieuwste techniek met een incisie in het hoornvlies. Dit is de SMILE methode.

Hoe controleer ik de veiligheid van ooglaseren?

Ondanks dat het percentage complicaties onder de 1% ligt, is het altijd verstandig om zelf de veiligheid van een ooglaserbehandeling te controleren. Dit kunt u doen aan de hand van onderstaande checklist:

  • Is de behandeling zelf veilig?
  • Is de kliniek ZKN-gekeurd?
  • Werkt de kliniek met veilige apparatuur?
  • Worden patiënten voor- en na de behandeling goed geïnformeerd?
  • Zijn de artsen NOG geregistreerd?

Een handige site om ooglaserklinieken te vergelijken is www.ooglaservergelijking.nl. Deze site neemt alleen ZKN-gekeurde klinieken in de vergelijking op. Hierdoor ben je verzekerd van een veilige behandeling.

Is ooglaseren pijnlijk?

De behandeling zelf doet geen pijn, omdat u bent verdoofd met oogdruppels. U ervaart hoogstens wat druk op uw oog.

Het herstel kan wel wat ongemak veroorzaken. Dit blijkt heel persoonlijk te zijn. Sommige mensen ervaren veel pijn na de behandeling, terwijl andere verbaasd zijn over de weinige pijnsensatie.

Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het type behandeling. Bij sommige behandelingen krijgt u pijnstillers mee; bij andere mag u paracetamol of ibuprofen mee. De pijn verdwijnt, afhankelijk van het type behandeling, binnen 1-5 dagen.

Krijg ik een vergoeding van mijn zorgverzekeraar?

Een ooglaserbehandeling wordt nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Echter, sommige zorgverzekeraars vergoeden wel een deel vanuit uw aanvullende verzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar en kunt u bij hen navragen. Ditzelfde geldt voor de medicijnen na de behandeling.

Ooglaseren welke sterkte?

U kunt uw ogen laten laseren bij een minafwijking tussen de -0,75 en -10. En bij een plusafwijking tussen de +0,50 en +4,5.

Ooglaseren bij verziendheid (hypermetropie)?

Ligt uw afwijking tussen de +0.5 en +4.50? Dan kunt u een ooglaserbehandeling laten uitvoeren.

Ooglaseren met cilinder (astigmatisme)?

Een cilinderafwijking tot 6 dioptrieën kan met een ooglaserbehandeling gecorrigeerd worden.

Ooglaseren bij bijziendheid (myopie)?

Ligt uw afwijking tussen de -0,75 en -10? Dan kunt u een ooglaserbehandeling laten uitvoeren.

Hoe ooglaseren?

Voordat je behandeld wordt, worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Door deze druppels voel je niks van de behandeling. Hooguit wat druk. Daarna corrigeert de oogarts de dikte en vorm van je hoornvlies. Hierna heb je je lenzen of bril niet meer nodig.

hoe ooglaseren

Bij welke ziektes kan geen ooglaserbehandeling worden uitgevoerd?

Een ooglaserbehandeling kan niet worden uitgevoerd bij de onderstaande ziekten:

• Staar
• Trombose aan het oog
• Oogontstekingen
• Glaucoom: verhoogde oogdruk
• Afweerstoornissen
• Bindweefselziekten
• Onstabiele diabetes
• Maculadegeneratie
• De ziekte van Fuchs: hoornvlieszwakte
• De ziekte van Best: een cyste in het netvlies

Wie controleert de veiligheid van ooglaserbehandelingen?

Het Nederlands Gezelschap Refractiechirurgie (NGRC) controleert in Nederland de kwaliteit en veiligheid van refractiechirurgen. Zij geven aan dat een ooglaserbehandeling veilig is wanneer u deze laat uitvoeren bij een ZKN-gekeurde kliniek met NOG-geregistreerde refractiechirurgen.

Om als refractiechirurg NOG geregistreerd te zijn, moet de chirurg aan strenge richtlijnen voldoen. Deze richtlijnen zijn gedocumenteerd in de Consensus Refractiechirurgie. Daarnaast is er voor deze richtlijnen intensief overlegd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het NGRC voert een register van oogartsen die voldoen aan de richtlijnen.