Loading...
/Overzicht van alle ooglaserbehandelingen
Overzicht van alle ooglaserbehandelingen2021-05-04T14:30:42+02:00

SOORTEN OOGLASERBEHANDELINGEN

Alle ooglaserbehandelingen doen in wezen hetzelfde: ze corrigeren het hoornvlies met behulp van een zeer nauwkeurige laser. Hierdoor ziet u weer scherp. Er zijn verschillende ooglaserbehandelingen. Grofweg zijn ze in te delen in 3 technieken:

Flap in hoornvlies
LasikIntralasik Femtosecond
Geen flap in hoornvlies
EPI-LasikPRKLasek
PRKTransPRK
Incisie in hoornvlies
SMILE

FLAP IN HET HOORNVLIES

Bij deze techniek wordt een hoornvliesflap gemaakt. De flap bestaat uit 3 van de 5 lagen van het hoornvlies:

  • het epitheel
  • het Bowmanse Membraan
  • het voorste deel van het stroma

Na de behandeling wordt de hoornvliesflap weer terug geplaatst.

1. LASIK

De hoornvliesflap wordt gecreëerd met behulp van een microkeratoom. Het mesje van dit apparaat maakt de flap (soort kaasschaaf-methode) die aan 1 kant blijft vastzitten.

2. Intralasik Femtosecond

De flap wordt gecreëerd met de femtosecond laser. Vervolgens slaat de oogarts de flap als de bladzijde van een boek om waarna de laser de correctie maakt. Hierdoor is er sprake van een totale laserbehandeling.

Deze methode wordt ook wel aangeduid als:

  • IntraLasik
  • Intralase
  • FemtoLASIK
  • Femto Second Laser
  • Femto SecondLasik

GEEN FLAP IN HET HOORNVLIES

Hierbij wordt alleen de eerste laag van het hoornvlies verwijderd: het epitheel. Dit is dus een oppervlakkigere behandeling dan de hoorvliesflap.

3. EPI-Lasik

EPI-Lasek staat voor Epitheel Lasik. Er wordt een epitheelflapje gemaakt met een microkeratoom. Het verschil met de Lasik methode is dat daarbij in 3 lagen van het hoornvlies wordt gesneden, terwijl bij de EPI-Lasik alleen het epitheel (1 laag) wordt gebruikt.

4. PRK

Bij PRK (Photo Refractieve Keratectomie) wordt het epitheel verwijderd. Dit laagje is slechts 10% van de totale dikte van het hoornvlies. Daarna volgt met de laser de correctie aan het hoornvlies.

5. Lasek

Hierbij wordt het epitheellaagje van het oog losgeweekt met een alcoholoplossing en aan de kant geschoven. Dit is vergelijkbaar met de PRK, maar in plaats van de laag te verwijderen (PRK), wordt de laag na de behandeling weer terug geschoven.

6. TransPRK no touch-methode

De TransPRK no touch-methode is de meest moderne versie van de PRK. Hierbij verdampt de laser een zeer nauwkeurig deel van het epitheel. Bij deze behandeling wordt uw oog op geen enkele wijze aangeraakt door een chirurg of een chirurgisch instrument.

INCISIE IN HET HOORNVLIES

Dit is de nieuwste techniek in de wereld van ooglaseren. Er wordt geen hoornvliesflap gemaakt, maar een minuscule incisie in het hoornvlies.

7. SMILE

Bij de SMILE methode wordt een zogenaamde lenticule gemaakt. Deze lenticule is al gelijk de correctie en wordt verwijderd door een kleine incisie in het hoornvlies met behulp van een pincet.